Kirken

Jeg sad i Aagerup menighedsråd 1996-2008 http://www.kirkerupkirke.dk/ 
og jeg er stadig tilknyttet menighedsrådet som medlem af aktivitetsudvalget og juletræsudvalget.

Jeg har været med til at vælge to sognepræster og en præstevikar i Aagerup-Kirkerup-Hvedstrup pastorat samt to biskopper i Roskilde stift.

Jeg har været med til at arrangere den årlige sommerudflugt. Her er vi i Kalundborg.

»Oh happy day«

Siden 2010 har jeg sunget i kirkens gospelkor »Oh happy day«, opkaldt efter Hella Joofs film af samme navn, som netop blev optaget her i Aagerup kirke. Koret blev startet af daværende kirkesanger Pernille Germansen, det ledes nu af kirkesanger Line Bøgh Nielsen, det akkompagneres af kirkens organist Jakob Bo Davidsen, og vores kendingsmelodi er selvfølgelig »Oh happy day« som også var filmens titelmelodi, men på repertoiret har vi desuden mange andre sange, bl. a. Anne Linnets og Johs. Møllehaves »Time og dag og uge« og »Lille Messias«, Leonard Cohens »Hallelujah« og mange andre. Vi øver hver torsdag aften i vinterhalvåret...

...og et par gange om året holder vi koncert i kirken. Når vi optræder til koncert er vi klædt i sort og med et spraglet tørklæde eller slips.

Gospelkoret klar til sommerkoncerten 2014.

2012 havde jeg for første gang lejlighed til at synge for en større forsamling, da vi optrådte på Pantomimeteatrets scene ved Gospelfestivalen i Tivoli. Det var en spændende oplevelse for første gang i mit liv at optræde på en scene.

Siden har vi flere gange optrådt til Gospelfestival i Tivoli. Her i 2015.

St. Heddinge kirke

Jeg er døbt og konfirmeret i St. Heddinge kirke (Sct. Katharina), som formentlig er bygget på Valdemar d. Stores tid. Den er enestående med sit 8-kantede skib, og dens forbilleder skal have været domkirken i Aachen i Tyskland og San Vitale Kirken i Ravenna i Italien, men også kirken i Ottmarsheim i Frankrig, nær Rhinen og grænsen til Tyskland, har været nævnt som muligt forbillede. Den er Danmarks eneste 8-kantede middelalderkirke. Frederiksberg kirke og Nyord kirke er også 8-kantede, men de er ikke fra middelalderen. 

Der er indvendige løngange i muren rundt om koret, som bl. a. fører op til Klintekongens kammer samt munkegangene.
Indtil for få år siden stod Nordeuropas største hængebøg foran kirken, men den blev desværre fældet.


Kalkmalerier

Det er interessant, når man er på tur rundt i landet, at studere kirkernes kalkmalerier. Her har vi en enestående kulturskat i mange af landets kirker. En af de lokale kirker her i pastoratet, Kirkerup, har nogle af Sjællands mest interessante kalkmalerier.

Her har vi syndefaldet. Adam er blevet udstyret med en gevaldig 'skinke', og Eva har fået to højrefødder.

Her er en side med billeder af mange af Danmarks kirker:

Den svenske vold-arki-tægt Helgo Zettervall

I Sverige huserede for omkring 100 år siden den selvglade kirkearkitekt Helgo Zettervall. Han havde samme anstrengte forhold til middelalderarkitektur som vore dages danske bøhtosser har til nummerplader. Han bildte sig ind at han kunne tillade sig at "inddrage" gamle historisk værdifulde middelalderkirker.
Han var især aktiv i Skåne, som havde en stor befolkningstilvækst og derfor fik brug for større kirker, og hvor han så rev en del historisk særdeles værdifulde middelalderkirker ned og erstattede dem med sine egne Tivoli-katedraler. Disse kan i og for sig være festlige nok i det skånske landskab, men han skulle have bygget dem et andet sted i byen og ladet de gamle kirker blive stående som kulturminde.
En af de skånske byer som har fået 'fornøjelsen' af Zettervalls Disney-katedraler er Asmundstorp lidt udenfor Landskrona.

Noget lignende har fundet sted i Danmark, omend i noget mindre omfang.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Herluf Holdt | Svar 27.08.2018 07:48

Enig i at Asmundtorp kyrka er en Tivoli-katedral. Er selv en stor hader af Helgo Zettervall. Denne kirke er dog ikke tegnet af H.Z., men af Gustaf Hermansson.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

18.05 | 10:34

Hej Carsten

Jeg har et nummerplade spørgsmål til en ekspert. Kan du kontakte mig på 87553743. På forhånd tak. Med venlig hilsen Mette

...
05.02 | 10:15

Hej
Kan du hjælpe med hvordan nummerplader til bil så ud i 1939 bilens nr var O 524
Er den hvid eller sort plade og hvad str. har den
Tak preben

...
26.01 | 14:16

Arveprins Knud var ikke den første dobbeldækker, det var Halsskov fra 1956, mvh Hans

...
20.12 | 12:54

hej Carsten jeg har en gammel nummerplade til en motorcykel, af dem som sad på forskærmen, men hvorfor er der ingen bogstav derpå, der står kun tal
26. 112

...
Du kan lide denne side